4. wiE schakelt?
Welke rol spelen de ‘boundary spanners’? Hoe bouw je aan vertrouwen?
wiE schakelt, vertaalt en bouwt aan vertrouwen?
Welke rol spelen de ‘boundary spanners’? Hoe bouw je aan vertrouwen?
De toegevoegde waarde van de creatief professional goed over het voetlicht brengen is niet zo eenvoudig. Het is wat de innovatiemakelaar, kwartiermaker en programmamanager proberen te doen. Het zijn de wegbereiders, verleiders, puzzelaars, tussenschakels, membranen, masseurs, vertalers, encoders-decoders en verbinders die een sleutelrol spelen in elke fase van de samenwerking. Zowel aan de kant van de kunsthogeschool, als aan de kant van de werkveldpartner.
Het zijn allemaal benamingen die laten zien hoe intensief en complex het bij elkaar brengen en houden van partners kan zijn. Het is een kunst op zich. Renger (2023) beschrijft dit als de rol van de ‘boundary spanner’, de niet altijd zichtbare ‘draaischijf’, die netwerken en informatie aan elkaar knoopt, partijen verbindt, problemen oplost en momentum creëert.
Vertalen, puzzelen en masseren is nodig om de goede partners te vinden en bij alle partijen de ogen te openen over wat samenwerking op kan leveren. Het helpt als er ook bij de werkveldpartner zo’n vertaler aanwezig is. It takes two to tango. Je kunt in je samenwerkingsmodel ook bewust op zoek gaan naar die kwaliteit. Zo fungeerden SETUP en Mikeswise in de HKU-projecten als tussenschakel naar de Belastingdienst en Mijksenaar. Zo verkleinden ze het gat tussen de vaak nog onervaren creatief professional en de praktijkpartner. De senior curator bij Het HEM vervulde een soortgelijke rol. Zij was intermediair richting de kleine ondernemingen daar.
"als het lOgisch was om iemand als artist in residence in het mkb neer te zetten, of bij gehandicapten, dan hoefden we niets te doen. we moeten de ogen nog openen." (tom van de wEtering)
Aan beide kanten van een succesvolle samenwerking vind je dus liefst iemand met de kwaliteiten van een boundary spanner. Zij identificeren en mobiliseren de beslissers en ambassadeurs aan beide zijden (door Renger ‘champions’ en ‘knights’ genoemd). Soms is het even zoeken, want de rol is niet gebonden aan formele posities. Bij ArtEZ waren het bijvoorbeeld de directeur van Het HEM en het hoofd van de masteropleiding, bij Reinaerde een bestuurder.
Een sleutelbegrip in elke samenwerking is vertrouwen. Kolsteeg vat dat in 2016 mooi samen in de kop van een artikel: Trust: A Partnership’s Must. Als het lastig is om harde projectresultaten af te spreken, dan is vertrouwen een belangrijk fundament. Veelal heeft dit een sterk persoonlijk element: het gaat om de relatie en de klik tussen de mensen die de samenwerking aan het bouwen zijn. De boundary spanners spelen in alle fases van de samenwerking een cruciale rol bij het laten groeien van vertrouwen. Niet zelden is er al een basis, bijvoorbeeld door eerdere ervaringen met de betreffende partner. Kernbegrippen zijn: elkaar leren kennen, integriteit, zorgvuldigheid, betrouwbaarheid in het nakomen van afspraken en op tijd leveren.
Lees in onderstaande interviews terug hoe uitdaging 4 een rol speelde binnen verschillende CTW-projecten.

interviews uit de prAktijk
dUrven los te laten
“Onderwijs hoort overal in te zitten, je stopt nooit met leren. Maar als zo’n gevestigde instelling als ArtEZ durft los te laten zoals nu, dan heb je de middelen en het support om ontdekkingen te doen die ook weer van waarde zijn voor ArtEZ. Het is een partnerschap waar beide partijen beter van worden.
dE kracht van lokaal werken
“Bij het HEM waren heel veel contacturen. En de curator was heel betrokken en geïnteresseerd in ons werk. We hebben veel met haar gepraat en gediscussieerd. En er was altijd weer iemand bij die nieuwe input gaf. Daarmee voelde ik me enorm begeleid zonder gedirigeerd te worden in een bepaalde richting.”
hOe sounddesign en way finding elkaar vinden in een innovatief cOncept
“Bas en ik konden elkaar inhoudelijk goed aanvullen in expertises. Onze samenwerking was op dat gebied ook gelijkwaardig. Ik heb hem bewust uitgenodigd die plek in te nemen. Hij bracht originele ideeën mee, kritische vragen en we zijn echt gegroeid in onze samenwerking. Zaken als plannen, inschatten budgetten en het managen van processen heb ik op me genomen, vooral omdat ik daar ook al jaren ervaring mee heb.”
deel dit artikel
wilt u meer informatie over creatief talent werkt? neem dan contact op met:



Dit project werd mogelijk gemaakt door
